Hoe het begon...

Arno en Gunner Opgroeien met honden
Van jongs af aan leef ik met honden. Mijn vader bracht af en toe Beagles mee naar huis vanuit zijn werk als farmacoloog. Die bleven meestal tijdelijk bij ons in huis totdat ze ergens anders geplaatst werden. Soms brachten we pups groot met de fles. Ik vond het heerlijk om de honden om me heen te hebben en voor ze te zorgen. Het mooie van honden is dat ze er altijd onvoorwaardelijk voor je zijn. Of je nu blij bent, boos of verdrietig, het maakt ze niets uit; ze zijn er gewoon.

Enorm veel heb ik geleerd van de Beagles. Niet alleen thuis, maar ook in het dierenpension waar ik in mijn vrije tijd werkte. Een deel van dat pension was afgehuurd door de Erasmus Universiteit. Je kunt wel stellen dat ik daar iedere vrije minuut doorbracht. Zelf had ik niet eens in de gaten hoe veel ik daarvan opstak. In het pension leefde een groep Beagles in een meute en ik zat daar gewoon tussen. Zo leerde ik hoe honden in een roedel met elkaar omgingen en ook wat mijn gedrag voor effect op ze had. Het omgaan met honden zit in mijn genen en door zo veel tijd met ze door te brengen, heb ik mijn talent haast ongemerkt kunnen ontwikkelen. En daarmee ook mijn visie op het opvoeden en trainen van honden. Eigenlijk ben ik in de omgang met honden opgevoed door de honden zelf.

Later heb ik pups gesocialiseerd en aan de man gebracht voor een bekende Beagle-fokker en nog in een ander dierenpension gewerkt. Toen ik op kamers ging in Zeist, brak er een hondloze periode aan. Ik trad gedeeltelijk in de voetsporen van mijn vader en ging bij TNO werken als proefdierverzorger. Dit keer waren het geen honden, maar ratten waarmee ik werkte. Het was een mooie, leerzame tijd, maar voor mij voelde het onnatuurlijk om zonder hond te leven.

Kennismaking met jachthondentraining
Toen ik begin jaren '80 weer terug in West-Brabant kwam wonen, wilde ik niet langer wachten met het aanschaffen van een hond. Geen Beagle, want ik wilde nu weleens een hond die wèl goed luisterde. Dat werd een Flatcoated Retriever die ik Hunter noemde. In die tijd ging ik weleens mee op jacht en de drang om een cursus met mijn hond te doen werd daardoor aangewakkerd. In 1984 begon ik daarom met jachthondentraining bij de KNJV in Klundert en haalde daar in 1987 mijn A-diploma.

Ik vond het leuk om anderen te helpen bij het trainen van hun honden en voelde een drive om mijn kennis en ervaring daarvoor in te zetten. Het lag dan ook voor de hand dat ik ging assisteren bij de KNJV-trainingen en later zelf ook les ging geven. Van Piet van Mierlo, die toen les gaf , heb ik een hoop geleerd. Vooral over het omgaan met de mensen die bij de honden hoorden. Daarnaast heb ik de opleiding 'Dierengedrag' van de LOI gevolgd.

Omdat mijn Flatcoated Hunter geblesseerd was geraakt, kon ik jammer genoeg niet meer met haar verder trainen. Met mijn volgende hond, Duitse Staande Langhaar Boris van de Liniedijk, heb ik in 1992 meegedaan aan de vermaarde Nimrod-proef.

Een eigen hondenschool
Begin jaren '90 werkte ik bij sigarettenfabrikant Philip Morris en speelde met het idee om zelf een hondenschool te beginnen. Toen ik een paar keer te kampen kreeg met een hernia, waarvan ik veel last had in mijn werk, besloot ik te proberen om mijn baan op te geven en mijn hondenschool Multidog op te richten.

Een periode van het treffen van voorbereidingen brak aan. Om te beginnen, ben ik de instructeursopleiding bij Martin Gaus gaan doen. Daarnaast ben ik met hulp van goede vrienden allerlei praktische zaken gaan regelen, zoals het ontwerpen van een eigen huisstijl en het schrijven van een folder en lesboekjes.

In 1996 was het zo ver: de opening van mijn eigen hondenschool Multidog! Piet van Mierlo, aan wie ik destijds veel te danken had, heeft de school officieel geopend.

De eerste tijd gaf ik alleen puppy- en gehoorzaamheidscursussen. Later kwamen daar de jachthondentrainingen bij. In de loop der jaren heb ik veel geleerd van talentvolle voorjagers zoals Theo Verveer en Jan van Overdijk, die allebei nog steeds keurmeester zijn op onze onderlinge wedstrijden.
Ook heb ik workshops gevolgd bij bekende hondentrainers zoals Sue Westlake, Rupert Hill, Uwe Heiss en Martin Deeley. Nog steeds ga ik regelmatig naar Amerika om up-to-date te blijven op het vakgebied en ben aangesloten bij de International Association of Canine Professionals.
Uitgeleerd ben ik nooit: met mijn labrador Gunner train ik elke week in België bij Rony Michiels. Dankzij hem doe ik nieuwe trainingsinzichten op die ik vervolgens weer meegeef aan mijn eigen cursisten.

Mijn visie op het trainen van honden
Al deze ingrediënten en vooral de ervaringen uit mijn jeugd hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn eigen visie op hondentraining. Honden verdienen respect, eerlijkheid en duidelijkheid. Dat betekent dat je beloont voor wat ze goed doen, maar soms ook moet corrigeren. Pas als je daarin een goede balans weet te vinden, gaat een hond voor je door het vuur.
Een zorgvuldige en goed doordachte trainingsopbouw vind ik belangrijk, omdat honden daardoor succes hebben en zelfvertrouwen krijgen. Ik richt de trainingen zo in, dat er elke les vooruitgang geboekt wordt.

Bij Multidog worden honden van pup af aan breed opgeleid. In de jachthondenopleiding komen van het begin af aan alle trainingsaspecten aan bod. Of cursisten hun hond nu voorbereiden op de praktijkjacht, KNJV-proeven, working tests of meervoudige apporteerproeven; alles zit integraal in de opleiding verwerkt.

Met heel veel plezier probeer ik aan anderen over te dragen hoe fantastisch het is om met je hond samen te werken. Ik ben heel erg trots als een cursist mij belt om te vertellen dat hij met zijn hond een diploma heeft behaald. Maar ik ben net zo goed trots als ik mijn cursisten en hun honden op de trainingen zie groeien en vooral samen zie genieten. Het doet me goed als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen.

Arno Brosky